A családdal való közös étkezés őrzi a tizenévesek egészségét

Egy nagy kanadai tanulmány igazolta, hogy azoknak a tizenéveseknek, akik hetente legalább egyszer, felnőtt családtaggal étkeznek együtt, kisebb a kockázatuk a szív-ér rendszeri betegségekre, mint a mindig a családjuktól függetlenül étkező kortársaiké.
Oszd meg ismerősöddel ha tetszett!

A kardiológiai kongresszusokon rendszeresen hangzanak el előadások arról, hogy az étkezés, italfogyasztás hogyan függ össze a szív-ér rendszeri betegségekkel. Idén Torontóban, a Kanadai Kardiovaszkuláris Kongresszuson nagy figyelmet keltett a Dr. Michael Khoury vezette munkacsoport előadása arról, hogyan függnek össze az étkezési mód változatai és a szív-ér rendszeri betegségek kockázati tényezői a tizenéves, iskolás népességben.

 

A vizsgálatban 14 280-an vettek részt, akiket 14-15 éves koruktól, 4 éven keresztül követtek a Niagara Healthy Heart Schools program keretén belül. Részletes szűrővizsgálatok mellett kérdőívek útján követték, hogy a fiatalok milyen arányban fogyasztják el az ebédet az iskolában, hányszor esznek gyorsbüfében, vagy milyen gyakori, hogy házi kosztot fogyasztanak valamelyik felnőtt családtagjukkal együtt.

 

A résztvevők 52%-a fiú volt, a megfigyelés kezdetén átlagéletkoruk 14,6±0,6 év. 17%-uk túlsúlyos, 14%-uk elhízott volt. A tizenévesek 9%-a legfeljebb hetenként egyszer vacsorázott otthon, és kb. ugyanennyien csaknem mindig az iskolában ebédeltek. Hetenként legalább kétszer 27%-uk evett vendéglőben, gyorsbüfében.

 

A vizsgálatból kiderült, hogy nem észleltek összefüggést az elhízással, a koleszterinszinttel és a magasabb vérnyomással abban a csoportban, amelynek tagjai gyakran ettek vendéglőben, gyorsbüfében. „Ez talán meglepő, mivel tudjuk, hogy az éttermi koszt általában sós, zsíros, telített zsírokban gazdag, cukros, és sok kalóriát tartalmaz. A veszély azonban inkább akkor jelentős, amikor a páciens kinő a gyermekkorból” – hangsúlyozta Dr. Khoury.

 

Azok a tizenévesek, akik rendszeresen családi körben ettek, optimálisabb testtömegűek voltak, koleszterinszintjük kisebbnek bizonyult, vérnyomásuk normális volt. A kutatók nem gyűjtöttek adatokat arról, hogy az otthoni étel összetétele mennyire volt kedvező – legközelebb ilyen vizsgálatot terveznek. Azt is kiemelik, hogy a családi, együttes étkezés kifejezetten kedvező alkalmat teremt a stressz csökkentésére, már pedig egyre több adat jelzi, hogy a stressz jelenléte súlyos kockázati tényező az elhízással kapcsolatban.

 


Válaszd a Heart és a Diet célt a főoldalon és töltsd ki a kérdőíveinket, hogy megtudd, mit tehetsz még a boldogabb, stresszmentesebb életedért! A Tudástárban számos hasznos tippet találsz a témával kapcsolatban cikkek, videók formájában.


 

Forrás: www.otszonline.hu

Fotó: shutterstock.com

Te hol eszel, amikor rohansz valahová?

Hányszor hallod, hogy a gyorséttermi ételek egészségtelenek, ráadásul ezek miatt híznak el sokan. De vajon igaz mindez? A menő, divatos ételek tényleg ennyire károsak lennének?

Hogyan válassz az iskolai/munkahelyi büfé kínálatából?

Kicsengetés vagy ebédszünet alkalmával a hosszú sorok és a rövid idő miatt nem sok lehetőség marad arra, hogy hosszasan töprengj, mi is a legmegfelelőbb választás az éppen aktuális kínálatból a munkahelyi/iskolai büfében.