Adj vért, hogy megments 3 életet!

11 éve június 14-e a véradók világnapja. Ez a nap arra próbálja felhívni a figyelmet, hogy mekkora szükség van a véradókra.
Oszd meg ismerősöddel ha tetszett!

A halálozások visszaszorításához megfelelő mennyiségű vérre lenne szükség, de sajnos a fiatalok körül nagyon kevesen adnak rendszeresen vért. Az idősebbek, akik adnának, pedig sokszor valamilyen betegség miatt nem adhatnak, hiába szeretnének. Jó lenne, ha minél többen éreznék úgy a fiatalok közül is, hogy ez az adományozásnak az egyik legszebb módja, és semmit sem veszítenek vele, hiszen a vér újratermelődik a szervezetben, viszont tettükkel életeket menthetnek.

 

Tizenegy éve a WHO (Egészségügyi Világszervezet) közgyűlésén született a gondolat, hogy június 14. legyen a véradók napja. Ezen a napon mondunk köszönetet a rendszerese véradóknak és bátorítunk mindenkit a véradásra.

 

Huszonöt éve a véradók átlagéletkora 34 év volt, ez manapság 42 év, ami jelentős emelkedést jelent. A vérellátó rendszernek szüksége lenne a 18-35 éves korosztályra is, hiszen így tudnák biztosítani az állandó megfelelő vérellátást az ország területén. Ezért buzdítunk mindenkit, hogy ha teheti, menjen el, és adjon vért!

 

Ki adhat vért?

  • Mindenki, aki betöltötte a 18, életévét, de még nem múlt el 65 éves, és a testsúlya meghaladja az 50 kg-ot.
  • Nők évente négyszer, férfiak évente ötször adhatnak vért.
  • Két véradás között minimum 56 napnak kell eltelnie.

 

Kinek adhat vért?

Vércsoport

Akinek vért tud adni

Akitől vért tud kapni

A+ A+; AB+ A+; A-; 0+; 0-
0+ 0+; A+; B+; AB+ 0+; 0-
B+ B+, AB+ B+
AB+ AB+ Mindenkitől
A- A+; A-; AB+, AB- A-; 0-
0- Mindenkinek 0-
B- B+; B-; AB+; AB- B-; 0-
AB- AB+; AB- AB-; A-; B-; 0-

Forrás: veradovagyok.hu

 

A véradáskor szűrnek az alábbi betegségekre: HIV, Hepatitisz-B, Hepatitsz-C, szifilisz, így akár szűrővizsgálatnak is felfoghatod.

 

Egy véradással, akár 3 ember életét is megmenthetsz.

 

Amennyiben felkeltettük érdeklődésedet, és szívesen segítenél, akkor ne feledd magaddal vinni személyigazolványodat, lakcímkártyádat és TAJ-kártyádat!

Ha még nem vagy 18 éves, akkor kicsit várnod kell, de később, amikor már teheted, adj vért!

 

A véradó helyek listáját itt találod: http://www.veradas.hu

 

Fotó: shutterstock.com

Tedd egészségesebbé az étrended!

Ahhoz, hogy jól nézz ki, elkerüld a betegségeket és jól érezd magad a bőrödben nagyon fontos, hogy megfelelően és helyesen táplálkozz. Emellett fontos a rendszeres testmozgás és az élvezeti szerek (alkohol, drog, cigaretta) mellőzése is, ami nagymértékben hozzájárul egészséged megőrzéséhez.

Fittség és pulzus

Mit jelent a fittség? Mi a haszna a pulzusszám mérésének, ismeretének? Hogyan mérhető a teljesítmény? Lássuk!