Bőrszépítő étrendi trükkök

Főleg mi, lányok, szeretnénk megőrizni és fokozni szépségünket, ezért drága kencékre, sminkre költjük a zsebpénzünk/fizetésünk egy részét. Azonban jó, ha tudod, hogy étrendünkkel is képesek vagyunk befolyásolni bőrünk, hajunk szépségét. Vajon hogyan lehetséges ez?
Szerző: Juhász Flóra| Lektor: Dr. Biró Lajos, Dr. Palik Éva|2014-09-24
Oszd meg ismerősöddel ha tetszett!

Zöld, vörös vagy sárga

Az A-vitaminnak vagy béta-karotinnak (ez az A-vitamin egyik előanyaga, vagyis a szervezetedbe jutva ebből bonyolult biológiai folyamatok útján A-vitamin keletkezik) számos szerepe közül az egyik, hogy vigyáz a bőröd hámszövetrétegének épségére. Az A-vitamin hiánya esetén a bőröd külső szövete emiatt nem tud megfelelően működni.

 

Ennek a vitaminnak a felszívódásához viszont zsiradékra van szükség, tehát ha nem eszel elegendő zsiradékot (például egy divatos diéta/fogyókúra miatt - amiket persze jobb elkerülni), ez a vitamin nem tudja megfelelően kifejteni a hatását szervezetedben. Ezért is jó például, ha a salátádat kevés hidegen sajtolt növényi olajjal locsolod meg.

 

Mik is tartalmaznak A-vitamint?

Ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű A-vitaminhoz juttasd a szervezeted, a következő élelmiszereket kellene rendszeresen fogyasztanod: tojássárgája, tengeri halak, tej és tejtermékek. Habár a belsőségek (máj, vese, szív) is nagy mennyiségben tartalmazzák ezt a vitamint, ezek fogyasztása egyéb okok miatt nem javasolt minden nap. A belsőségeket tíz naponta csak egy alkalommal ajánlott enned, de a tojássárgáját se vidd túlzásba (heti 3-5 éppen elég).

.

 

Az A-vitamin előanyagát tartalmazzák (vagyis karotinokban gazdagok) a zöld, vörös és sárga színű zöldségek és gyümölcsök, mint például a sárgarépa, sárgadinnye, paraj, sütőtök, kelkáposzta, petrezselyemzöld stb. Bőröd szépsége érdekében ezekből is egyél minél gyakrabban!

 

A szépség belülről fakad?

A C-vitamin a kollagén képződésében, és az immunrendszer működésében is jelentős szerepet tölt be. A kollagén egy rostos kötőszövet, ami a bőr, izmok, inak, haj, köröm stb. felépítésében vesz részt. Vagyis a C-vitamin elengedhetetlen ahhoz, hogy bőröd egyik alkotórésze, a kollagén megfelelően tudjon képződni. Nem utolsó sorban segíti a vas felszívódását is, aminek a hiánya a hajhullás egyik oka lehet.

 

Mit egyél, hogy elegendő C-vitaminhoz juttasd a szervezeted?

A gyümölcsök és a zöldségek (különösen a zöldpaprika, salátafélék, brokkoli, kelbimbó és a káposzta) nagy mennyiségben tartalmazzák ezt a vitamint. Fogyassz belőlük naponta több alkalommal is! Mivel ez a vitamin - amellett, hogy minden nap pótolnunk kell, hiszen kiürül a szervezetből - főzés hatására bomlik, így érdemes ezeket az alapanyagokat nyersen vagy minél kíméletesebben elkészítve (nem szétfőzve) fogyasztod, így kisebb lesz a vitaminveszteség. Eggyel több ok, hogy például tízóraira, uzsonnára gyümölcsöt vagy éppen salátát vigyél magaddal az iskolába vagy a munkahelyedre.

 

Tej, hús, bab és borsó

Az utolsóként említendő B-vitamin-csoport is nagy szerepet játszik abban, hogy bőröd (sz)épsége megmaradjon. Ha nem fogyasztasz belőlük eleget, akkor a bőrödön könnyen nem kívánt elváltozások jelenhetnek meg. Ilyen elváltozás lehet a szájzugod berepedezése, amit a B2-vitamin hiánya okozhat. A B3-vitamin hiánya egészen mást, a bőr részeinek sötét színű elváltozását okozhatja. A B6-vitamin nem megfelelő mértékű fogyasztása pedig a bőr gyulladását és berepedezését eredményezheti. Ugye, nem hangzik olyan jól?

 

Miben találhatsz B-vitaminokat?

B-vitamint tartalmaznak a húsok, a tej és tejtermékek, az élesztő, a tojás, a teljes kiőrlésű lisztből készült pékáruk (például barna kenyér), a máj és a hüvelyesek (bab, borsó, lencse…). Ezek rendszeres fogyasztása esetén, az előbb említett bőrelváltozások nem alakulhatnak ki nálad.

 

Ennek a három vitamincsoportnak a rendszeres fogyasztásával sokat tehetsz azért, hogy bőröd (sz)épségét megőrizd. Meglátod, mindenki téged fog majd csodálni!

 

Irodalom: